Etykiety

poniedziałek, 31 marca 2014

wiosna ❀

Dzień dobry!
Jak Wam mija dzień? Prześliczna pogoda motywuje do działania, dlatego dziś z Czapigą jadłyśmy, robiłyśmy zdjęcia i gotowałyśmy 

Jeśli macie ochotę na szybką, lekką sałatkę to zachęcamy do wypróbowania stworzonego przez nas dziś przepisu. Idealna na lunch na słonecznym tarasie w towarzystwie lampki wina i bagietki czosnkowej. Zwłaszcza jeśli nie planujecie spędzać połowy dnia w kuchni. Sałatka jest aromatyczna, banalna w wykonaniu i lekko orzeźwiająca.


Czego użyłyśmy:
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
czerwona cebula
- dressing:
masło
czosnek
świeża bazylia
sok z cytryny
przyprawy: sól, biały pieprz, cukier
wino
+ bagietka czosnkowa





Sałatę rwiemy na kawałeczki, pomidorki kroimy na ćwiartki, a cebulę w cieniutkie piórka. Na maśle smażymy plasterki czosnku a po ostygnięciu na patelni lub w miseczce przygotowujemy dressing.

Do masła i czosnku dodajemy soku z cytryny, posiekanej świeżej bazylii i trochę wina. Następnie przyprawiamy jeszcze solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy sałatę z dressingiem i podajemy z chrupiącą bagietką czosnkową- najlepiej prosto z piekarnika!

Idealnie!


5 komentarzy: