Etykiety

niedziela, 15 września 2013

Kulinarnie.. makaron w sosie serowo ziołowym w dwóch odsłonach :3

Z radością otwieramy nową zakładkę, którą planowaliśmy od początku.. zapraszamy do kulinariów!

Zanim przejdę do sedna, warto wspomnieć, iż większość potraw, które przygotowujemy robimy 'na oko'. Często modyfikujemy swoje przepisy zależnie od tego na co mamy ochotę, co jest w lodówce, czy.. na jakie składniki nam starczyło :)

**Do mniej zaprzyjaźnionych z gotowaniem:
Jeśli najskomplikowańszym daniem jakie umiecie robić jest herbata, w porywach jajecznica, Wasi bliscy z uporem wywalają Was z kuchni ale mimo to chcielibyście czasem zjeść coś innego niż kanapkę gdy zostajecie sami.. najwyższy czas, żeby zabrać się do roboty!

Musicie wiedzieć, że NAPRAWDĘ nie trzeba martwić czy dodajecie 254 czy może 249 gramów mąki lub gdy przewidywany czas gotowania przedłuża się o minutę :)
**




Pierwszym daniem będzie przepyszny makaron w sosie ziołowo- serowym w dwóch odsłonach: delikatnie, na kolację i na wynos- sałatka makaronowa oraz w formie typowej pasty podanej na świeżym szpinaku.

trudność zadania: 2/4
czas przygotowania: 25 minut


Porcja dla głodnego Kika i Reno (w przeliczeniu na zwykłych ludzi całkiem porządna). Nie przestraszcie się ilością składników- większość można wymieniać do smaku, niezbędne zaznaczyliśmy gwiazdką :)

W CO SIĘ UZBROIĆ?
-* makaron (może być taki ugotowany wcześniej) (300g)

Sos serowy:
- masło (łyżka)
- czosnek (nieduży ząbek)

*sery przykładowo:
- camembert (3/4 okrągłego)
- serek topiony (trzy "kosteczki"? "trójkąciki" ?  :) )
- ser żółty (garść drobno startego)
- gorgonzola (niewielki kawałek)

-* śmietana 18% (3 łyżki)
- przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka)

opcjonalnie: mleko/ woda jeśli wolicie mniej gęsty/ nie macie śmietany


"Pesto":
- *oliwa (dwie łyżki)
-* ocet jabłkowy (może być każdy inny- pół łyżki)
- *cukier (pół łyżki)
- *sól (pół łyżki)
- *czosnek (3 małe ząbki)
-* cytryna (obrany, odpestkowany plaster)
- imbir (półcentymetrowy plasterek)
*zioła przykładowo:
- bazylia (około 10 listków)
- natka pietruszki (około 5 listków)
- mięta (1 listek)

Dodatki:-*pomidory
- ser (parmezan/ żółty do posypania)
sałaty:
- zwykła
- rukola
- szpinak

DO DZIEŁA!


ETAP 1 (makaron)Wstawiamy makaron (szybciej będzie zagrzać wodę w czajniku elektrycznym, a potem przelać do garnka i moment podgotować do wrzenia). Jeśli korzystamy z ugotowanego wcześniej ten etap mamy z głowy :)

ETAP 2 (sery)
W czasie, gdy makaron nam się gotuje, na patelni/ rondelku podgrzewamy masło. Następnie wrzucamy rozgnieciony czosnek, podsmażamy i dodajemy sery. Żeby ładnie się rozpuściły i sos nie wyszedł zbyt gęsty dolewamy mleka/ wody. Zostawiamy na małym ogniu.









ETAP 3 (pesto)
Czy nic z poprzednich etapów się nie przypala? W międzyczasie pilnujemy oczywiście wcześniejszych składników. W razie potrzeby makaron odlewamy, sos odstawiamy.

Wszystkie zioła i przyprawy wrzucamy do moździerza lub blendera i rozcieramy aż powstanie nam ślicznie zielona, aromatyczna paćka. (W przypadku moździerza warto zwrócić uwagę czy nie zostało trochę tej białej cienkiej skórki/błony cytryny i w razie jej wykrycia należy ją zutylizować)
 Naprawdę polecamy dodanie świeżego imbiru, który ma bardzo orzeźwiający, cytrusowy smak. Bardziej kwaskowe niż zwykle pesto zgra się idealnie z cięższym sosem serowym nadając mu lekkości i wyrazistości :3
ETAP 4 (mieszaamy)
Przyprawiamy sos słodką papryką, mieszamy z makaronem i pesto. To już! Teraz tylko decydujemy się na sposób podania :)


ETAP 5 (finał!)
-sałatka?
Mieszamy nasz makaron z miksem sałat, drobno pokrojonymi pomidorami i posypujemy tartym parmezanem lub cieniutkimi plasterkami sera żółtego. Nam, do tej pasty szczególnie pasuje świeża, chrupiąca odmiana szpinaku o drobnych liściach. Jest delikatny, a jego faktura (chrupkość właśnie!) komponuje się świetnie z miękkim makaronem i soczystymi pomidorkami.




-a może danie? 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz